Om det nya samhällsklimatet

En gång i tiden för en 25-30 år sedan trodde jag att det gamla västerländska superrationella tänkandet med effektivisering och produktivitet, hade mer orsak till det som händer än vad jag  tror idag. Men effektiviseringar och produktivitet är sannolikt en global företeelse och inte knutet till någon särskild kontinent. Jag har idag förvandlats och ändrat på min syn på tillvaron, då det gått några decennier och jag har blivit äldre och fyllt 56 år. I det nya samhällsklimatet som jag drar en gräns för att det kom igång i samband med internets födelse med html websidor i början på 90 talet , som ständigt förändras har det blivit mycket svårare att fastställa orsaker till det som händer. Vilket jag tycker är bra. Jag längtar inte efter att det förflutna skall komma åter. Det ska vara svårt att förstå sig på det som händer för att trygga och säkerhetsställa att människor kan klara av tillvaron så bra som möjligt är. Sannolikt tycker en och annan annorlunda och menar på att de längtar efter enkelhet i orsaksutpekningar. Men är det verkligen så bra ? Är det inte bättre om relationer är mer komplicerade ? Idag stod det i tidningen att Sara Danius avlidit och dött efter en tids sjukdom. Bara 57 år gammal. Jag har inte ens träffat henne utan känner till henne genom att media har publicerat artiklar där hon figurerat. Men att hon bara blev 57 år och har gått bort tycker jag är sorgligt ändå. Kan man inte tycka det fast jag inte kände henne särskilt bra? Min bild av henne från fotografier jag sett av henne var att hon tidigare för några år sedan såg levnadsglad och lycklig ut. Före hon insjuknade. Men skenet kan bedra. Hur hon verkligen kände sig i sitt inre är det nog bara hon själv som kände till.  Om hon inte förmedlat det till anhöriga eller vänner ? Och det kan hon ha tagit med sig i graven i den långa färden mot evigheten hon just påbörjat. Och jag funderar på hur många och vilka som sörjer henne? Mina tankar idag går till henne och hennes anhöriga. Hon har idag fått första sidan på text tv och i diverse tidningar som expressen och aftonbladet omskriven med meddelande om att hon dött. Hon har varit med i Svenska Akademin och också gett ut några böcker och varit professor i litteraturvetenskap vid stockholms universitet. En del räknar sannolikt henne som att vara en kändis. Och hon kommer sannolikt att bli ihågkommen i flera generationer framåt. I dagarna släpps det en ny bok som heter ’Bygga åt idioter ’ skriven av hantverkare till hantverkare om olika sorters kunder och deras beteende. Ännu en utpekning av privat personer och deras beteende ? Det har definitivt blivit svårare i den tid som är nu att vara civil privatperson.  Och privatlivet har fått utstå mycket intrång från olika yrkeskårers beteende. Men det grekiska ordet idiot som betyder just privatperson betyder också annat hos en del människor. Nämeligen något nervärderande och en dålig egenskap. En människa kan bli utpekad som att vara en idiot om den har gjort något som blir ansett att vara dåligt eller klandervärt. De flesta människor har dock en yrkestitel samtidigt som de är privat personer vid någon tid på dygnet vilket man kan skönja vid närmare studier i t.e.x facebook där människor skriver ut sin yrkesidentitet men administrerar sina konton från en privat sfär. Om de inte sitter på jobbet förstås och skriver i sina privata konton !? Det har sannolikt ökat mot förr med utpekningar av människor i privatlivet av de som sitter vid en dator på jobbet och anklagar privatpersoner för deras beteende vid dator och på internet. En del människor har blivit mer oroliga än förut för att bli identifierade. T.e.x detta med ansiktsigenkänning och en ökande kamera övervakning i samhällen. Jag är orolig för samhällsutvecklingen och tänker en del på hur andra har det. Jag vill uppmana till hänsyn och omsorg vid bedömningar av både yrkesliv och privatliv. Vart kommer vi att hamna med detta nya samhällsklimat som vi fått om några år ? Hur ska de som är unga nu få det när de blir gamla ? Tids nog lär vi få veta det.

20191012

Taleptox

<+>

Om Taleptox

This is from Taleptox and some Oddified Writings / Uddafierade skrifter
Det här inlägget postades i Nordiska Idylliska Noveller, Svenska och har märkts med etiketterna , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.