Inbillningens fiktiva realitet

Det har bildats en föreställning om att man kan skilja på olika sorters verkligheter och fiktion när det gäller datoranvändande. Hur har denna åtskillnad och olika uppdelning uppstått? Man pratar om IRL, In Real Life, och sedan om det andra, det som utspelar sig bakom skärmen, det som uppfattas som en fiktion. Om att mötas mellan 4 ögon ute i verkligheten kontra att mötas via nätet mellan 2 st. datorer på internet. Har det med att göra med att en människa tycker sig vara som i en fiktiv roll när den sitter bakom en dator med skärm? Och att det som sker i datorernas värld inte skulle vara verkligt? En person på nätet frågade mig på en chatt vem jag pratade med??! Jag satt bara och skrev rätt ut i etern bakom en dator och bildskärm med hopp om att någon skulle uppfatta mig och komma med en respons. Jag kom i kontakt med en person på en chatt och jag frågade om vi träffats IRL och denna sa ”Det har vi aldrig gjort och det kommer vi aldrig att göra”. Men var inte den kontakten vi haft via internet och 2 datorer verklig? Hade vi inte redan träffats men via nätet?? Varför uppfattar en del människor kontakter via datorer och internet som icke verkliga i relation till det verkliga livet? När de i själva verket kan vara ytterst verkliga !? det är sällan människor pratar i verkligheten i vardagen som de gör på internet via datorer. På nätet kommer de innersta tankarna i fokus. Det kan man skönja på chattar, forum och andra sorters websidor. En person skrev på en chatt ”Du kan inte se oss” och ”Du låtsas jobba åt oss”. Återigen denna föreställning om att vara osynlig i en fiktiv roll men på nätet. Och varför uppfattades jag som att jag låtsades?? Från början i slutet på 1960 talet var internet något mindre i omfång och något militärt och kallades arpanet. Internet utvecklades sedan i universitetsvärlden. Men det har förändrats med åren och mycket sedan html uppfanns i slutet av 80 talet och början av 90, och det gick att göra websidor och skicka epost. Numera år 2019, 50 år efter att internet uppfanns, använder de flesta internet både i det privata, det civila och från olika verksamheter, organisationer och från företag. Hur kommer internets framtid att se ut? Vad har hänt med de normala kontakterna? Det sker t.ex. en ständig ström av sänd epost. Till mig har det fortsatt att komma epost jag inte bett om eller beställt. 100 tals epost varje vecka till min privata epost adress. Och de eposten är inte en fiktion. De är sannolikt skickade av en verklig person och människa som också sitter bakom en dator. Men skulle de som sänt eposten prata likadant som innehållet i dem är, om vi träffades mellan 4 ögon i verkligheten? Något har hänt i vårt samhälle som inte är likadant längre som det var förr. Samhället har förändrats mot tidigare och det mycket tack vara datorer och internet, och hur människor väljer att använda dem. Jag väljer att leva ett prosaiskt liv. Idag ska jag ta det lungt och hålla mig hemma. Jag har sån värk i ryggen idag. och den värken är ytterst verklig i det verkliga livet. Oavsett vad som sker på internet.

 

20191102

Taleptox

<+>

 

Om Taleptox

This is from Taleptox and some Oddified Writings / Uddafierade skrifter
Det här inlägget postades i Nordiska Idylliska Noveller, Svenska och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.