Om gudsbegreppets upplösning

Med tiden har gudsbegreppet utstått för en värdemässig upplösning och sönderfall. De författare som för mycket länge sedan skrev om Gud i heliga skrifter hittade de på detta begrepp eller fanns det ett väsen på den tiden då det begav sig som kallade sig eller blev kallat Gud ? Ett begrepp som var verklighet eller fiktion ?Man kan mycket väl föreställa sig att det en gång i tiden funnits ett väsen som kallade sig Gud som blev omskriven i böcker. Men hur bevisar man det idag ? Det saknas dokument och bevis för det i dagens värld. Det bevis som finns kvar är Bibeln den heliga skriften och en och annan bok som skriver om Gud. Eventuellt har det funnits också andra dokument och böcker en gång i tiden som bevisade hur det förhöll sig, men de kan ha försvunnit i all mängd med bibliotek som förstörts genom historien. Sedan en del grenar inom vetenskapen särskilt sedan slutet på 1800 talet argumenterat sönder våra föreställningar om Gud finns det inte mycket kvar annat än löst sammanhängande bilder och föreställningar av hur vi uppfattar Gud. Gud har i våra dagar blivit immanent och transcendent utav tidens gång. I de tider som är nu som är mer sekulariserade än förr. Gud är ett kulturhistoriskt fenomen som är en del av vår historia. Behövs begreppet Gud och föreställningar om det i dagens värld ? Det finns de bl.a. Nietzsche som påstod i slutet av 1800 talet att Gud är död och en del går så långt inom t.e.x vetenskapliga grenar att de menar på att han inte behövs mer. Vilket ter sig som oerhört reduktionistiskt av den betydelse som han en gång kan ha haft. För andra är tron på ett behov av att ha en tro på Gud oerhört central och viktig. Men varför är en del så oerhört inriktade på ateism ?? Vad är det som de vänder sig emot i tron på att det en gång i tiden kan ha funnits en Gud ?? Vad ville Gud egentligen ? Och hur mycket är uråldriga fantasier och fiktion kring ett begrepp som Gud ?? Sannolikt är att vi inte får veta hur det en gång  tiden verkligen förhöll sig med det. Vilket leder in på en väg som kallas agnosticism. Och man kan mycket väl leva sitt liv och ha det bra ändå trots det. Men det förgyller tillvaron att gå omkring och filosofera om såna ämnen.

 

20191109

Taleptox

<+>

Om Taleptox

This is from Taleptox and some Oddified Writings / Uddafierade skrifter
Det här inlägget postades i Nordiska Idylliska Noveller, Svenska och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.