Författare som förändrade

Franz Kafka – en författare som förändrade världen? Ett namn som låter mytomspunnet. Var han en legend ? En mästares bekännelser ? Jag läser en text jag skrev för 5 år sedan, och jag känner inte ens igen mig själv i det jag skrivit. Hur ska man kunna ha något gemensamt, om det är svårt att ens ha något gemensamt med sig själv ? Ungefär som Kafka skrev om sin relation.  Men något annorlunda formulerat. Vad har vi gemensamt ? Kafka och jag ? Ett sentiment av främlingsskap smiter sig in. Han skrev böcker och texter och jag skriver också texter. Men ändå är det hans texter jag främst kan relatera till. Hans böcker och texter har öppnat upp en sida hos verkligheten jag inte var medveten om när jag var yngre  att den  fanns innan jag läst dem.  Jag läste hans texter först i 30 års åldern i tidigt 1990 tal. Det skedde en utveckling av mitt medvetande i och med att jag läste hans böcker. Han beskrev en annan sida av verkligheten med nya verklighetssammanhang i t.ex. romanerna Processen, Slottet och Amerika (Den Försvunne). Jag har läst om samtliga romaner 3 gånger. Med nya ögon på hans texter. Och i äldre ålder har de betytt än mer än när jag var yngre. Hans intresse för beskrivningar med detaljerat innehåll och komplexa relationer tilltalade mig och en abstrakt komplex struktur på hans texter. Men vad har vi gemensamt han och jag ? Han levde i en annan tid under tidigt 1900 tal och dog i sjukdomen tuberkulos 1924 endast 41 år gammal. Min strävan med mina texter har också varit att skriva med en komplex abstrakt struktur om olika ämnen med en annorlunda synvinkel med avsikt att medverka till förändring.  Att odla fram sin egen stil som inte är alltför mycket påverkad av det man läst av andra författare. Vilket är nog så svårt. Om man fingranskar det jag skrivit går det sannolikt att finna några element i dem som kan härledas till och blivit inspirerat av vad andra skrivit. Man påverkas tror jag av det andra skriver och sånt man är med om och sånt som händer också i sin människosyn och världsbild. Annat vore ett självbedrägeri. Man läser andras böcker och det går att lära sig något annat om dem och det de skrivit. Att andra människor tänker annorlunda också. Att man kan bli mer medveten om den verklighet man lever i, i och med att man utvecklas som människa med ökad ålder. Andra författare och poeter som förändrat min syn och haft en inverkan på mig och mitt skrivande är bl.a. Sofokles, Cervantes, Erasmus av Rotterdam, John Donne, Nikolaj Gogol, Robert Musil, Hermann Broch, William Faulkner, Peter Sloterdijk,  och Milan Kundera. Men står jag i någon sorts tacksamhetsskuld till dem ? Sannolikt gör jag det, till skillnad mot Cervantes som skrev i ett förord till sin roman Don Quijote 1605 att han inte visste om han stod i tacksamhetsskuld till någon annan författare. Något vi inte har gemensamt han och jag. Men det var i början av 1600 talet han skrev det. Och det har gått mer än 400 år sedan dess. Och det har hänt rätt mycket sedan dess. Och det är skillnad på livet och tillvaron och det har hänt mycket förändringar till idag mot då för 415 år sedan.

 

20191124

Taleptox

<+>

Om Taleptox

This is from Taleptox and some Oddified Writings / Uddafierade skrifter
Det här inlägget postades i Nordiska Idylliska Noveller, Svenska och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.