En empirisk studie av den fria viljan

Erasmus av Rotterdam och hans skrift essä Om den fria viljan. Detta är bara ett ödmjukt kortare försök att studera empiriska argument kring om den enskilda människan har en fri vilja. Jag har nyligen läst Erasmus av Rotterdams Om den fria viljan från 1524. Den utkom i svensk översättning första gången 2017 gjord av Lars Nyberg på bokförlag Artos och Norma. Det dröjde alltså 493 år från att den skrevs innan den fanns på svenska. Erasmus av Rotterdam var en humanist av holländskt ursprung och levde mellan åren 1466 till 1536 och han blev 70 år gammal. Och jag är benägen att av empiriska skäl dela en del av Erasmus iakttagelser och påståenden och hans syn på huruvida människan har en fri vilja. Han hade sannolikt rätt i att människan med en ökande ålder har en fri vilja. Han valde dock en komplicerad lång beskrivning på 120 sidor av hur han såg på den fria viljan med bland annat hänvisningar till den heliga skriften som stöd för sina teser.  Går det att argumentera för att människan har en fri vilja utan att hänvisa till annat stöd eller andra böcker? Genom att till exempel referera till den egna personen och den empiriska erfarenhet med ökande ålder en människa kan tänkas ha? En fri vilja som grundar sig på empiriska referenser? Och teser dragna utifrån vad man varit med om? Jag tror vi människor har en fri vilja. Att välja vad vi gjort i det förflutna, gör i nuet och i nästa sekund i framtiden. Inget av det som händer oss är deterministiskt förutbestämt enligt någon sorts fatalism. Att tro det är att avsäga sig ett eget ansvar för det egna beteendet och sina handlingar. Detta är min subjektiva uppfattning. Att människan med ökad ålder och mer erfarenhet och av empiriska skäl kommer till insikt om att vi väljer hur vi beter oss, vad vi gör, skriver och säger via en fri vilja. Och att livet består av en massa val vi väljer. Vi människor gör en massa val varje dag. Vart vi är på väg är ett val vi har att göra. Genom viljefullhet och förnuftigt intellekt kan vi välja hur vi beter oss och vad vi gör, skriver och säger. Och att förändra sig och sitt beteende är ett fritt val en människa via sin fria vilja i det inre flödet har att ta hänsyn till och kan välja. Det finns olika sätt att åstadkomma förändring. Huruvida vi har en fri vilja eller om det som sker är förutbestämt enligt någon sorts deterministisk fatalism är en frågeställning som sysselsatt många författare och filosofer genom historien. Att välja att tro på att människan har en fri vilja är också ett sorts val och stöd för att det är sant att människan har en fri vilja. Att tro att människan inte har en fri vilja, är inte det också ett sorts val? som leder till att man ur ett empiriskt perspektiv kan anta att vi trots det har en fri vilja att välja? Det finns mycket skrivet om detta ämne men jag tänker inte införa några citat från det eller härleda mitt resonemang med stöd i teser från andra böcker, utan nöja mig med att välja att referera till ett antagande grundat på empiriskt stöd att människan har en fri vilja att göra så. Det är min fria vilja och ett val jag väljer att göra att beskriva det ur den synvinkeln. Jag väljer också att rekommendera den som läser detta att välja att läsa Erasmus av Rotterdams skrift om den fria viljan. Det är en bra bok. Men den skrevs för 495 år sedan. Det är din fria vilja ur ett empiriskt perspektiv att välja att göra så om du läser den. Det vore också ett val av din fria vilja om du väljer att inte läsa den. För den vetgirige Läs mer om Erasmus av Rotterdam, fri vilja och determinism på wikipedia.

 

20191211

Taleptox

<+>

Om Taleptox

This is from Taleptox and some Oddified Writings / Uddafierade skrifter
Det här inlägget postades i Nordiska Idylliska Noveller, Svenska och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.