Historia, historiska fakta och tro

Enligt författare och religionshistoriker Michael Baigent som kom ifrån Nya Zeeland som i sin bok Jesusskrifterna utgiven på svenska 2007 av Bazar Förlag skrev 2006 att det är skillnad på den historiske Jesus och trons Jesus och att man kan göra skillnad på dem. Inom den vetenskapliga grenen religionshistoria kan man anta att det gjorts skillnad på detta? Och hur förhåller sig kyrkor till detta? Det finns något plausibelt med att förhålla sig till historiska fakta och göra skillnad på en personlig övertygelse eller tro. Han menade på att det kan göras skillnad på den historiske personen och människan som man kan anse att han levde för en 2000 år sedan. Och den uppfattning som finns beskriven i den heliga skriften Bibeln och den tro som andra människor i senare tider har haft OM Jesus i sin tro om honom. Den uppfattning människor har haft i sin tro om honom har varierat och sannolikt förändrats med tiden som gått. Hur bevisar man att Jesus Kristus har funnits på riktigt en gång i tiden? Är beskrivningar i Bibeln tillräckliga och de avbilder som finns av honom i kyrkor och på ikoner för att anta att han kan ha funnits på riktigt? Han är ändå en av de mer avbildade som funnits. Men med kamerans intåg och smartphonens på avbildnings området kan man anta att detta håller på att förändras?  Eller är det som finns skrivet om honom i Bibeln en produkt av författares inbillade och begåvade fantasier och att de bara berättat en berättelse om honom som inte var sann antingen tagen ifrån verkligheten eller också påhittad? Vad finns det sparat i dokument som idag 2000 år senare kan bevisa att han Jesus Kristus en gång i tiden verkligen existerat som en verklig människa av kött och blod? Hur bevisar en människa att man finns och har existerat? Är en bild eller staty eller annan sorts avbild på en människa ett tillräckligt bevis och dokument för att anta att en människa existerat? Eller räcker det att vara medveten om en människa som bevis på en existens? Jag vill rekommendera och uppmana den som läser detta att mer djupsinnigt fundera på detta ämne och jag rekommenderar att den som är intresserad av ämnet läser Jesusskrifterna av Michael Baigent från 2006. Den finns begagnad hos www.bokbörsen.se eller i nyutgåva hos Adlibris eller Bokus.

 

20200113

Taleptox

<+>

 

Om Taleptox

This is from Taleptox and some Oddified Writings / Uddafierade skrifter
Det här inlägget postades i Nordiska Idylliska Noveller, Svenska och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.