Om missbruk och kritik av information och historia

I en dokumentär om tredje riket som heter Tredje rikets sista hemligheter påstås det i ett av avsnitten att en del människor under denna tidsperiod på 1920 och 30 tal och t.ex. Heinrich Himmler hade fått för sig att judar och kristna var skyldiga till de häxprocesser som inträffade under medeltiden.  Och den inkvisition som skedde en gång i tiden av den katolska kyrkan. Och att därför menade de på flera hundra år senare skulle de som hade den livsåskådningen bl.a. straffas och flyttas till koncentrationsläger och utrotas.  De som hade denna syn på historien samlade enligt dokumentär på sig dokument från det förflutna som samlades i ett arkiv för att ha bevis för att det var detta som skett. Och jag ställer mig frågande och ifrågasättande till denna metod de för mer än 75 år sedan anammade ? Jag har mycket frågetecken kring hur detta kunde bli möjligt ? Och vad för skyddsmekanismer vi har idag i vår tid till försvar för att det inte ska kunna hända igen att det sker folkmord och omfattande utrensningar av minoriteter och människor med en annorlunda tro och livsstil? Jag kommer att tänka på en litterär figur som heter Don Quijote ifrån romanen med samma namn från 1605, han som har svårt att skilja på sina fantasier och verkligheten och söker de skyldiga och sitt ideal för handlande i det förflutna i böcker han läst,  när jag tänker på det som Heinrich Himmler åstadkom med sin inskränkta och onyanserade människosyn. Utan historia är det svårt att förhålla sig till samtiden. Information och fakta om det förflutna har de, som skapade detta arkiv i syfte att ha bevis för att utföra folkmord och utrensningar, bevisat kan missbrukas. Vad jag menar på är att deras syn på det förflutna, medeltiden och inkvisitionen bygger  på en onyanserad och felaktig syn på det som hänt. Dels fanns det olika grenar och inriktningar av både judendom och kristendom under medeltiden. De dokument de grundade sin ideologiska och politiska handlings metod på saknade mer noggrann källkritik och gick ifrån ett induktivt tankesätt till att generalisera felaktigt om hela folkgrupper och andra i det förflutna men flera hundra år senare. Det var dessutom andra tider då på medeltiden och de som hade denna uppfattning under tidigt 1900 tal flera hundra år senare misstog sig på sanningen om det förflutna. Vad är förresten sant om medeltiden, häxprocesser, och inkvisitionen  som det finns mycket skrivet om i t.e.x historieskrivning ? Hur pass utbrett och omfattande var det på medeltiden ? Det var i hybris Heinrich Himmler och en del andra agerade mot en del judar och kristna och kyrkor men flera hundra år senare. Så har jag tolkat detta. Det är andra tider idag och det har skett mycket förändringar och tortyr och annat som man förknippar med häxprocesser och inkvisitionen har försvunnit och inträffar inte längre på likadant sätt. Dödsstraffet avskaffades i Sverige 1921. Och tortyr är förbjudet. Vad kan man då dra för slutsats av detta ? Att man ska vara noggrann med hur information i arkiv och historia brukas ? Jag inser hur viktigt det är med konstruktiv kritik av information i arkiv och historieskrivning. Jag vill uppmana läsare till att ha ett nyanserat och kritiskt förhållande till information och historia.

 

20200125

Taleptox

<+>

Om Taleptox

This is from Taleptox and some Oddified Writings / Uddafierade skrifter
Det här inlägget postades i Nordiska Idylliska Noveller, Svenska och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.