Överlevandets estetik

Jag var inte ens född när andra världskriget slutade och flera koncentrationsläger befriades 1945. I officiell historieskrivning påstås det att det dog 50 miljoner människor som en följd av kriget. Värst ska Ryssland ha drabbats enligt officiell statistik. Jag har funderat på hur snabbt de som överlevde måste ha varit med och byggt upp delar av Europa igen följande år efter 1945 och en bit in på 1960 talet. Flera delar av Europa blev sönderbombat under andra världskriget. Jag tänker på dem som inte överlevde idag en dag som detta då det är förintelsens minnesdag den 27 januari 2020. Det finns de som inte blir 5 år ens. Eller ens klarar sig undan födseln. Det är smärtsamt att tänka på de som inte överlever. De som inte får möjlighet att erfara att bli vuxna. Men i våra minnen  kan de som inte överlevde och gick bort vid tidig ålder i unga år finnas kvar och bli gamla på det sättet. Vi får inte glömma bort dem som inte överlevde. Ontologisk kollektiv Skuld sitter djupt rotad i vår kultur. Hur ska vi kunna leva med detta och klara av att hantera den ontologiska skuld det innebär med att ha kunskap om att det finns de som inte har överlevt? Att det för mer än 75 år sedan fanns de som hade som mål att med vilja och handlingskraft bearbeta, vräka, och utrota politiska motståndare, handikappade, judar, romer, och andra? Deras oförmåga att klara av att leva med oliktänkande!? Jag tänker på det sköna och vackra i att vara medveten om att ha överlevt sitt egna förflutna och andras åtgärds handlingar. Jag är också en överlevare. Än så länge. Av något outgrundligt skäl har jag överlevt de år jag varit vid liv trots att jag inte ens var född när förintelsen inträffade. Jag har överlevt mig själv idag i snart 57 år. Jag överlevde befruktningen. Jag överlevde 9 månader i min mammas mage. Livet kan vara ett mirakel. Att man överhuvudtaget finns till!? Jag överlevde födseln. Jag överlevde de första svåra åren med flera barnsjukdomar, och en operation vid 1 års ålder, och jag överlevde fram till 3 års ålder. Då andra svårigheter började. Jag överlevde 14 år av besök hos tandläkare under 60 och 70 tal från 3 års ålder till ungfär 20 års åldern. Jag överlevde ungefär 20-25 st sprutor med bedövningsmedel hos tandläkare under ungdomen och vuxen ålder. Jag överlevde en smäll och slag på munnen och huvudet från en vuxen och en knytnäve vid 6 års ålder. Jag överlevde ett slag på munnen i 13 års ålder. Det var bara några tänder som gick av och ramlade ur munnen!? Men jag överlevde. Livet är hårt sa en man till mig när jag pratade om detta. Det var vad han hade kommit på. Han kanske inte orkade höra på min berättelse eller också hade han bara en dålig dag? Annat jag överlevde var ett mordförsök vid 16 års ålder, då jag blev svårt skuren med en kniv av en för mig än idag okänd person. Jag har blivit misshandlad flera gånger i vuxen ålder med slag mot huvud och mage som jag överlevt. Jag är inte förtjust i kampsporter med inslag av våld. Men jag har också överlevt slag och sparkar. Jag har överlevt 75 sprutor i sjukvården i vuxen ålder. Jag har överlevt 28 år av arbete och 4 år av studier. Arbete befriar stod det på skylten vid koncentrationsläger. Men arbete befriar det ? Och för vem befriar det ? Jag har överlevt 2 svåra bilolyckor. Jag har överlevt 7 år av att ha varit förtidspensionerad pensionär. Jag har överlevt en vräkning från en bostad. Jag har överlevt att ha varit hemlös i 6 månader. Jag har överlevt en del härliga familjegräl i vår familj. Jag har blivit felaktigt utpekad och bedömd och kallad, med symboliskt tänkande för att vara både nazist, kommunist, jude, elitist,  kriminell, icke-kriminell, idiot, dåre, smart, dum, mentalsjuk, störd, etc. Trots det har jag överlevt. Jag har än idag inte en aning om vad som egentligen hände vid dessa försök och varför, och vad jag gjort dem som försökt åtgärda mig? Om de ens själva är insatta i och medvetna om hur de resonerat och tänkt? Men överlevt har jag gjort. Det finns något vackert och skönt mitt i allt lidande med att ha överlevt, som en empatisk hyllning till livets helighet. Det är det som är överlevandets estetik.

 

20200127

Taleptox

<+>

Om Taleptox

This is from Taleptox and some Oddified Writings / Uddafierade skrifter
Det här inlägget postades i Nordiska Idylliska Noveller, Svenska och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.