I dödens värld

Vi hade jobbat på samma ställe i kommunens hemtjänst som fattiga vårdbiträden. Han ansåg att jag var galen och behövde mer mediciner. ”Fyll gärna på med mer” skrev han i en kommentar på internet. Och han hade uttryck sitt omdöme om mig och åsikten ”Hoppas han blir avskedad från sitt jobb” hade han ansett en gång i tiden. Vi hade inte setts på 25 år. Och jag hade glömt bort vad som hänt. Men blev påmind av en rättvisetänkande kvinna som längtade efter att sanningen om andra människor kom fram. För att kunna hämnas på dem i efterhand. Han hade bestämt sig och inget i hans värld kunde ändra på det sa han. ”Det är ett förutsägningslöst ifrågasättande av förutsättningarna som gäller” sa han. ”Men”, sa jag, ”det betyder ju att man inte kan uttala sig om något överhuvudtaget utan att ha fel!?” och jag fortsatte ”Ingen människa väljer ju vem eller var den föds till” . Jag fortsatte ”som du resonerar spelar det ingen roll hur man gör, det blir personangrepp och påhopp hur man än beter sig!?” ”Det stämmer” sa han. ”Det har du rätt i”. ”Hur klarar du av att leva upp till dina egna åsikter?” frågade jag vidare. Han hade jämfört mig med Don Quijote och några andra litterära karaktärer han läst om i böckerna värld. ”När människor upptäcker hur det är vänder opionen” sa han . ”Gör det?” sa jag. ”Jag vill inte fortsätta jobba i hemtjänsten” sa han sedan , ”det är så dålig ordning där. där råder dödens värld”. ”Gör det?” sa jag. ”Man blir så sentimental på äldre dagar i ålderdomen” fortsatte han. ”Men jag har åtminstone utfört något nyttigt och bidraget till samhällsinsats med mitt jobb” sa han. ”Medans för din del är det nog slutdiskuterat nu” sa han. Och jag vände mig bakåt i tiden och tänkte på allt det som hänt i vår värld enbart de senaste 100 åren. Och vad vi hade gemensamt han och jag ? Jag var på något sätt utdömd redan innan vi knappt påbörjat och fortsatt vår dialog. Fanns det något jag kunde säga som skulle få honom att ändra på sitt omdöme och inställning till vår relation? Jag tänkte på hans uttalande om att dödens värld rådde i hemtjänsten bland äldre och de långa liv de levt de som var äldre och hade hemtjänst med allt vad det innebar av glädjeämnen, sorger, besvär och lycklighet över att vara vid liv. Efter döden kommer ett annat liv. I livet efter döden.

20200209

Taleptox

<+>

Om Taleptox

This is from Taleptox and some Oddified Writings / Uddafierade skrifter
Det här inlägget postades i Spetsfundiga Noveller, Svenska och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.