Om Identitet och det mänskliga varat

”Och vem är du?” frågade en kvinna i medelåldern mig för något år sedan bakom glasrutan till en kassa på en vårdcentral. Jag hade tagit en nummerlapp och snällt väntat på min tur. Jag skulle anmäla mig för provtagning inför ett läkarbesök. Det fanns en kallelse utskickad från en sjukvårdsinrättning med ett inbokat besök för mig hos läkare. Antingen visste hon inte vem jag var och kände inte igen mig sedan tidigare, eller så kände hon igen mig men sa bara så för att driva med mig? Hon kanske bara försökte göra sitt jobb? Det satt en skylt på glasrutan till kassan att man skulle visa vem man är och legitimera sig. Jag sa inget utan tog istället fram min plånbok och överlämnade mitt foto id körkort. Ja – jag har körkort. Men jag har ingen bil. Det var beviset – foto id:et – på vem jag var just då för stunden i alla fall. Utseende på fotografi på foto id förändras med åren när man blir äldre. Och man byter leg ett antal gånger under ett liv. Men ens födelse och personnummer är desamma livet ut. Hur bevisar man vem man är för en människa som inte känner igen en? Sitt utseende, sina kläder,  sina tankar och åsikter, sin utbildning, sin yrkeskategori, sitt foto id? Hur går det för en människa som saknar bevis på sin identitet? Genom att prata om sig själv men tänka på andra ? Detta har blivit en företeelse som är mer vanlig idag än förr – Att bli tillfrågad om legitimation. Vilket man blir på många ställen i vårat samhälle. Jag själv brukar vanligtvis inte fråga andra om legitimation när jag möter dem. Har en del människor behörighet att fråga om leg men andra inte? Jag ser vilka de är utan att be om leg. Men hur mycket vet man om andra egentligen? Och vet man mer om andra om man sett deras legitimation? Vad händer med en människa som inte berättar något om sig själv? Jag frågade en gång en handläggare på en myndighet om legitimation, men hon sa nej. Hon önskade inte bli identifierad. Hon var sannolikt bara rädd för att bli igenkänd. Men hon hade själv bett om leg av mig. Vid flera tillfällen. En annan myndighetsperson som var hem till mig frågade inte ens efter leg. Han sa att dom kände igen mig. Detta är ett mångtydigt fenomen. Det handlar ytterst om maktutövning mot enskild person. Och den enskilde individen är som mest utsatt i sitt hem. Fast det är där vi vill vara som mest trygga och hemmastadda. I hemmet med mat och sovplats för natten. Det händer en del som är svårt att förstå sig på. Det senaste coronaviruset som det handlat mycket om i media den senaste tiden har gjort mig skräckslagen och paralyserad. En australiensisk dokumentär om coronaviruset på SVT påminde oss om detta. Det påminner en om sin och ens dödlighet i det mänskliga varat. Och jag tänker på de som drabbats av detta. Idag är det ungefär 3000 människor som dött i världen rapporterar media, men flest i Kina, med anledning av tror man detta virus. Några menar på att viruset kommer ifrån fladdermös från en matmarknad, medans andra spekulerar i om viruset kommit ifrån ett laboratorium skapat av mänsklig hand? För att prata allvar om något hemskt. Det gäller att hålla fokus på det mänskliga varat och livet. För ett tryggt och säkert liv. Jag lever idag ett lugnt och prosaiskt liv. Men förut när jag var yngre genomled jag ett antal ungdomliga förvillelser, som smärtsamt finns bevarade i min minnesbank, jag var yngre då, som jag tack och lov har vuxit ifrån.

 

20200302

Taleptox

<+>

 

Om Taleptox

This is from Taleptox and some Oddified Writings / Uddafierade skrifter
Det här inlägget postades i Spetsfundiga Noveller, Svenska och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.