Tillvarons komplexa mångtydighet exemplifierad

Detta är bara några funderingar jag haft som jag skapat vid en stund av förtvivlan. Jag har ibland svårighet att hantera mina nerver. Och det är till det förflutna mina tankar går denna stund. En kvinna och arbetskollega på ett vikariat jag var på sa åt mig för en 20 år sedan ”Du är ett offer i en kamp mellan två sidor. Det finns mycket jag kan berätta om det”. En annan kvinna som jobbade som personalare frågade mig på en anställningsintervju på ett sjukhus för en tjänst jag sökt som it tekniker ”Undrar vad dina tidigare arbetsgivare säger om dig?”. Hon hade gjort bakgrundskontroll framgick det av hennes påstående och hon insinuerade att det fanns något negativt och dåligt för mig sagt om mig. Jag fick inte jobbet och åter var jag arbetssökande på den tiden. Men var det felaktigt det de sagt om och till mig ? Hur mycket av det som sagts om mig var påhittat förtal ? Var inte det en annan människas sanning om mig ? Och inte min sanning ? Det kanske kan ha varit så att våra sanningar om varann inte korrelerade och stämde överens? Vem hade rätt och vem hade fel ? Vad var bra och vad var dåligt ? Det var en mångtydig uppfattning från olika individer. Hur mycket av det vi tror om varann är inbillning och illusioner ? Hur många sidor av verkligheten och tillvaron finns det egentligen ? Finns det inte fler än två sidor ? Och är det verkligen en kamp? Med en uppsjö av trosåskådningar, religioner och förgreningar av olika världsåskådning? Vi lever i en mångtydig värld och svårighet att hålla kompass för sina beslut och det man ska tro på är många. Det är mycket som är svårt i dagens värld. Och såklart går det att ha rätt likaväl som fel i sin tolkning och analys av tillvaron och världen och andra människor och för att inte glömma den, dikten och skönlitteraturen. Ett misstag utesluter inte att det ändå finns en rättighet. Något som är rätt kan ändå vara dåligt samtidigt som det kan vara bra och något felaktigt kan vara bra likaväl som det är dåligt. Helt och hållet beroende på olika människor som fattar beslut utifrån olika perspektiv och olika referenser för värdegrund och beslut. För att referera till författaren Hermann Broch och hans uppfattning att tillvaron består av en uppsjö av olika värdessystem. Vad var författarens verkliga avsikt med sitt diktande? Ingen har väl uttryckt det mer träffande och rätt än författaren Franz Kafka som skrev ”Att rätt förstå en sak och samtidigt missuppfatta den utesluter inte helt vartannat!”. Men för den som inte tror på det kan det vara fel. Han snuddade något vid tillvarons komplexa mångtydighet exemplifierad.

 

20200306

Taleptox

<+>

Om Taleptox

This is from Taleptox and some Oddified Writings / Uddafierade skrifter
Det här inlägget postades i Spetsfundiga Noveller, Svenska och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.