Spegelvärld, upprepning och förändring

Jag har blivit immun mot det som Milan Kundera skrev om i sin roman Livet är någonannanstans att en poet lever i en spegelvärld som denne försöker fly ifrån. Jag lever inte i en spegelvärld. Utan jag lever i en värld som är svårgripbar, mångtydig, relativ och full av oliktänkande människor. Han menade på i sin roman som heter Livet är någonannanstans  att detta skulle vara ett signum för en poet!? Att denne befinner sig i en värld full av speglar. Men stämmer det verkligen ? Kan man inte föreställa sig att vi lever i en värld som inte bygger på spegelfenomenet ? Att man med ökad medvetenhet och ökad ålder om andras oliktänkande ser andra som de är istället för att se sig själv i dem ? Något av det svåraste som finns är att se sig själv och betrakta sitt eget beteende. De som propagerar mycket om att vi borde rannsaka oss själva mer än vad vi gör idag som om det skulle vara en lösning på att våra relationer skulle bli bättre, har anser jag missat en väsentlig del i detta. Vi människor ser andra före vi ser oss själva. Vilket försvårar för vår självrannsakan att bli bättre på det. Men de som menar på som ett ideal de har att vi bör rannsaka oss själva menar sannolikt bara att vi bör vara mer ödmjuka mot oss själva och andra än vad vi är ibland. Något annat Milan Kundera skrivit i sin essä Romankonsten var att revolutionen vill inte bli studerad och observerad utan den vill att allt ska smälta samman med den. Vilket låter sannolikt. Och i det tror jag han hade rätt. Jag har noterat att en del tror att historien upprepar sig också i vår tid. Men stämmer det verkligen ? Medans andra menar på att det sker en ständig förändring. Det beror sannolikt på vilka detaljer och fenomen vi har med i bedömningen för om något upprepar sig eller förändras. Vi människor förändras med ökad ålder. Både kroppsligt men också psykiskt eller själsligt. Vi är inte desamma och tänker inte likadant hela livet ut senare i livet som vi gjorde i barndomen eller ungdomen. Med förändrade erfarenheter av livet förändras också vi. Det finns andra evidens för att historien inte upprepar sig också. Om man har läst en del historia och de skillnader det är på idag mot förr och allt det som hänt bakåt i tiden vill jag påstå att man ganska sannolikt och relativt säkert kan dra slutsats att det skett ständiga förändringar till idag mot förr i tiden.

 

20200319

Taleptox

<+>

Om Taleptox

This is from Taleptox and some Oddified Writings / Uddafierade skrifter
Det här inlägget postades i Spetsfundiga Noveller, Svenska och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.